Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Οι Ειδικές Οικονομικές ζώνες θα είναι Ελληνικό ή “ουδέτερο” έδαφος;


Τι θα είναι οι λεγόμενες ελεύθερες ζώνες και σε ποια σημεία του εθνικού χώρου θα οριστούν;
Θα αποτελέσει για παράδειγμα ολόκληρη η Κρήτη τέτοια ζώνη;
Ποιός θα μπορεί να αποφασίσει ή να επιβάλει αυτό το καθεστώς;
Συγκεκριμένα σύμφωνα με το άρθρο 41 του νομοσχεδίου που πέρασε, θεσμοθετούνται ελεύθερες ζώνες όπου θα μπορούν να εγκαθίστανται μεταποιητικές κι εμπορικές επιχειρήσεις αλλά και θα διακινούνται εμπορεύματα χωρίς φόρους και δασμούς.
Οι χώροι και οι προϋποθέσεις σύστασης αυτών των ελεύθερων ζωνών κι αποθηκών θα καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών. Επομένως οι λεπτομέρειες θα δοθούν από το νέο φορολογικό μετά τις εκλογές.
Οπως διευκρινίστηκε, πάντως, από το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
“η εν λόγω ρύθμιση αφορά σε εκσυγχρονισμό της υφιστάμενης Εθνικής Τελωνειακής Νομοθεσίας και της υφιστάμενης σχετικής πρόβλεψης για την ύπαρξη και λειτουργία ελεύθερων ζωνών και ελεύθερων αποθηκών όπου ισχύει ειδικό τελωνειακό καθεστώς. Δεν αφορά σε καμία περίπτωση σε ζώνες ελεύθερης οικονομικής δραστηριότητας όπου επιτρέπονται αποκλίσεις από το εργασιακό καθεστώς που ισχύει στη χώρα μας. Η αλλαγή που προωθείται αφορά αποκλειστικά στη δυνατότητα που θα δίνεται από το νόμο στον Υπουργό Οικονομικών να επιτρέπει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις σε εξαγωγικές επιχειρήσεις να εκτελούν ελαφρές μεταποιητικές δραστηριότητες εντός των συγκεκριμένων χώρων ώστε να επανεξάγουν τα προϊόντα χωρίς αυτά να υφίστανται κόστη εκτελωνισμού”.


 
Το θέμα είναι ότι με ελεύθερες ζώνες για τους μεγαλοκαρχαρίες και 70% ή έστω και 30% για τους υπόλοιπους μέσα στην Ελλάδα, ανάπτυξη δεν θα δούμε. Είδαμε ότι στην ανακοίνωση αμέσως βιάστηκαν να μιλήσουν για τα εργασιακά δικαιώματα που θα είναι τα ίδια.
Τα εργασιακά δικαιώματα δεν φέρνουν ανάπτυξη, οι μειωμένοι φόροι είναι αυτόι που φέρνουν επενδύσεις και θέσεις εργασίας.
Και ανάπτυξη σημαίνει, καθαρά κέρδη για τις επιχειρήσεις και καθαρά έσοδα από τους αντίστοιχους φόρους για το κράτος.
Με χαράτσια και εξαθλιωμένους πολίτες ξεχάστε τα όλα.
Μόνο σκεφθείτε αυτό.
Ένα εκατομμύριο ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις αν προσλάβουν από έναν εργαζόμενο, από την κομμώτρια της γειτονιάς μέχρι τις πολυεθνικές, μιλάμε για ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας.
Όλα τα έσοδα αυτά των νέων αυτών εργαζομένων, θα πέσουνε στην αγορά.
Το παραμύθι της ανάγκης του να δώσουνε δανεικά λεφτά οι τράπεζες για να υπάρξει ανάπτυξη, το πασάρουνε ωραία από τα ΜΜΕ και το τρώνε ακόμη πιο ωραία οι γκοίμ.
Για να υπάρξει ανάπτυξη πρέπει να υπάρξει το αίτιο του “ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ”, που είναι το κέρδος. Για να ρισκάρει κανείς να στήσει δουλειά, πρέπει να πέσουν οι φόροι και να γίνει το φορολογικό σύστημα καθαρό και συγκεκριμένο και να μην χρειάζεται να το ερμηνεύσει κανένας έφορος.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...